top of page

Komplementarni audio sadržaj uključuje mjesečne zvukovne osvrte u hibridnim novinarsko / kritičko/ radiofoničnim prilozima koji će biti emitirani na community radiju KLFM i trajno pohranjeni na web stranici projekta i dostupni za slušanje na zahtjev.

Ovi će osvrti biti fokusirani na literaturu i teme aktualne u mjesečnim čitalačkim grupama, a sudionicima grupa, kao i svima zainteresiranima, poslužit će kao uvod u određenu temu i otkrivanje novih načina čitanja teksta. 

SVAKODNEVICA U DNEVNIČKOJ PROZI

16. 7. 2021. / klfm.org

U prvoj emisiji pričamo o tretiranju svakodnevice u dnevničkoj prozi. Spominjemo autore koji su se odvažili na hrabru refleksiju ponudivši na stranicama najranjiviji odraz svog bića. Dnevnička proza obuhvaća najbanalnije, ali i najhrabrije, najpotresnije, najbolnije ispovjesti. Ona se piše beskompromisno, a čita s oprezom, imajući na umu kako autor izlažući sebe otkriva i nepoznate dijelove nas, čitatelja.

PISATI U EGZILU

13. 8. 2021. / klfm.org

U novoj emisiji pričamo o autori(ca)ma i pisanju u egzilu, propitujemo pojam egzila i proširujemo ga suvremenim iskustvima izmještanja. Koliko izmještenost utječe na pojedinca i njegovo pisanje? Koliko se želja za pripadanjem ogleda u djelima autora koji pišu iz izmještene pozicije? Kako izgleda traganje za identitetom kada je pojedinac smješten u prostor udaljen od svega poznatog, naučenog, domaćeg?

VEĆE OD KNJIŽEVNOSTI?

17. 9. 2021. / klfm.org

Zjenice se prošire, dah nam se promijeni. Spontano spustimo knjigu i podignemo pogled da ostanemo sami s mislima. Dovoljna je jedna rečenica, riječ ili točka stavljena na pravo mjesto da nas izbaci iz stvarnosti u koju smo smješteni. Pomislimo kako književnost postoji samo radi ovog osjećaja, kako umjetnost može ono što ne može ni jedna druga stvar na svijetu; otkriti konture nekog drugog, višeg svijeta.

NAJPOPULARNIJA INSPIRACIJA
U KNJIŽEVNOSTI

22. 10. 2021. / klfm.org

Mogli bismo se referirati na Raymonda Carvera i upitati se: o čemu govorimo kada govorimo o ova tri djela – „Ljubavnik“ Marguerite Duras, „Sve o ljubavi“ bell hooks i „Pohvala ljubavi“ Alaina Badioua?

 

Pričamo o djelima koja tematiziraju najpopularniju inspiraciju u književnosti i životu, onu koja se govori tiho i s oprezom da se izbjegne zamka patetike i da se odmogne inflaciji tog pojma.

KNJIŽEVNA DJELA KOJA SU NAS
IZGRADILA

26. 11. 2021. / klfm.org

Posljednju epizodu u sklopu projekta Komfortacije simbolično zatvaramo krovnom temom sreće, a pričamo o knjigama koje su nas formirale, utjecale na naše mišljenje, oslobodile nas, koje su u nekim razdobljima našeg života bile sjekire za zamrznuto more u nama. Spomenut ćemo nepravedno zanemarene knjige na tragu klasika, one koje grizu i ubadaju, bez kojih ne bismo bili ovo što smo sada.

NORA VERDE: MOJA DOTA

28. 1. 2022. / klfm.org

Autofikcijska priča, smještena u rane 80-e godine prošlog stoljeća u opjevanu Vela Luku, prati prkosnu djevojčicu koja ljeta provodi kod brižne bake i strogog barbe. Djelo Moja dota, autorice koja piše pod literarnim imenom Nora Verde, tematizira odrastanje, obitelj i izgradnju identiteta kroz otpor i želju za slobodom. Nakon što nam je bio tema na neformalnim druženjima uz kavu ili pivo, razgovor o ovom romanu prirodno prenosimo u radijski eter kako bismo ponovno razgovarali o njemu, kontekstualizirali ga, analizirali i preporučili širem auditoriju.

ROMAN KAO POKRETAČ OSOBNE
I DRUŠTVENE PROMJENE?

20. 5. 2022. / klfm.org

Hvaljen od kritike, čitan od publike, prepoznat kao roman koji zaziva promjenu i kopa po osobnim i društvenim neuralgičnim točkama o kojima se do sada nije pisalo ili barem ne na ovaj način. „U pitanju je hrabrost udružena s književnim darom“, izrekao je Semezdin Mehmedinović u Tuzli na svečanoj dodjeli nagrade Meša Selimović, koju je ovaj roman dobio prošle godine kao najbolji takav tekst na prostoru Bosne, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Novi roman nagrađivane književnice Ivane Bodrožić „Sinovi, kćeri“ tema je emisije Slobodno lajanje. Pričamo o tome kako smo ga doživjeli, na koji mu način moramo pristupiti, što nam se više, a što manje svidjelo u njemu.

SNAGA NEPRETENCIOZNOG PISMA
NA PRIMJERU "SVOJEVRSNE"

1. 4. 2022. / klfm.org

Kada bismo u jednu rečenicu saželi postavku debitantskog romana Sandre Antolić, cijenjene filmske scenaristice (dobitnica Zlatne arene), spisateljice, novinarke i TV voditeljice brojnih filmskih emisija, mogli bismo to reći ovako: turbulentne 1991. godine u malom mjestu Hrvatskog zagorja pojavila se govoreća svinja Beba. Pitanje za milijun kuna: Zašto je važno čitati ovaj roman i pričati o njemu?

bottom of page