V

CITALACKE

GRUPE

V

Čitalačke grupe otvorene su za sve zainteresirane pojedince/ke, a održavaju se jednom mjesečno. Informacije o literaturi za svaki termin objavljuju se na web stranici projekta te se šalju u tjednim newsletterima. 

Čitalačke grupe uključivat će najviše 10 do 15 sudionika/ca. Sudjelovanje u svim čitalačkim grupama nije obvezno, već se sudionici/e mogu priključiti različitim grupama ovisno o temi ili konkretnom materijalu koji ih zanima.  Na ovaj se način želimo osloboditi obveze da nešto “moramo” te čitanje predstavljamo kao čin užitka i slobode.

Nikakvo specifično predznanje niti obrazovanje nije potrebno, dobrodošli/e su sudionici/e različitih profila i interesa. Tijekom održavanja čitalačkih grupa želimo staviti naglasak na široki dijapazon pristupa i čitanja određenog teksta.

Ovisno o interesu sudionika/ca, čitalačke grupe održavat će se i putem aplikacije Zoom što će omogućiti dostupnost programskih aktivnosti sudionicima/cama bez obzira na geografski položaj.

Izborom literature cilj nam je ukazati na autore koji su na našem području manje poznati i dostupni, a kombiniranjem različitih tipova tekstova: teorijskih, fikcionalnih, poezije, kraćih i dužih eseja i beletristike željeli bismo istražiti različite pristupe temi, ujedno potičući raznolikost interpretacije od strane polaznika/ca. Također, nastojimo odabrati tekstove bliske različitim tipovima čitatelja/ica, a prihvaćamo sve prijedloge literature koju želite čitati i o kojoj želite razgovarati u čitalačkim grupama. Predložena literatura uključuje hrvatske i inozemne autore i autorice, pri čemu posebnu pažnju obraćamo na pristupe koji uključuju postkolonijalnu kritiku, feminističke i queer teorije. 

Peta čitalačka grupa sastala se u utorak 30. studenog s početkom u 19h u dnevnom boravku kreativnog hub-a Prostor

Čitali smo i razgovarali o Ivi Andriću i djelu "Ex Ponto".

exponto.png

Ivo Andrić, Ex Ponto

Čini se da je u "Ex Pontu" sve svedeno na suštinu književnosti, da su odstranjeni svi slojevi koji su u brojnim književnim djelima postali svrha samima sebi. Ta suština književnosti mogla bi se odrediti kao čovjekova fundamentalna potreba da kaže kako mu je, kako se osjeća, – samome sebi i drugima. Književnost kao ispovijest ili pismo – koje se piše i za sebe i za druge.

(...)

U formalnom smislu Andrićev "Ex Ponto" se ne može uklopiti niti u poeziju, niti u prozu, niti u pjesničku prozu, niti u mikroeseje, niti u dnevnik (a vrlo je blizak i formi dnevnika), a sve te elemente u sebi posjeduje. (...) Sasvim je suvislo ustvrditi da je "Ex Ponto" književni ogled o suštini života i suštini književnosti, pa tako i pokušaj da se ponudi nešto što bi bilo blisko Književnosti po sebi, to jest „čistoj“ Književnosti.

Marko Raguž, Razgovori sa samim sobom, Sarajevske sveske, br. 25/26

* knjiga je dostupna za čitanje klikom na sliku

Četvrta čitalačka grupa sastala se u utorak 26. listopada s početkom u 19h u dnevnom boravku kreativnog hub-a Prostor

duras.jpg

Marguerite Duras, Ljubavnik

"Marguerite Duras inzistira na onome što naziva i u samome romanu 'osnovna neposrednost pisanja' – tekst je za nju puno više od 'pripovijedanja priče', pisanje je zapravo posve suprotno od pisanja priče, ne u smislu da postoji težnja da se priča razori, već da se pisanjem izmakne prostome opisivanju svijeta, kako bi se on, iz mračnih i nepoznatih, neistraženih dubina jezika, ponovno stvorio.

Kako u tekst upisati, između ostaloga, čulnost, ali i bol, strast, žudnju, zanos, tjeskobu, melankoliju, tugu, gubitak?"

Tatjana Gromača Vadanjel, prometej.ba

duras.png

bell hooks, All About Love

poglavlja:

  • Introduction / Grace: Touched by Love

  • One / Clarity: Give Love Words

  • Two /Justice: Childhood Love Lessons

  • Three / Honesty: Be True to Love

  • Four / Commitment: Let Love Be Love in Me

  • Five / Spirituality: Divine Love 

badiou.png

Alain Badiou, Pohvala ljubavi

Knjiga donosi razgovore koje je novinar Nicolas Truong vodio s istaknutim francuskim filozofom Alainom Badiouom u sklopu festivala Teatar ideja u Avignonu. Badiou smatra da bi filozofija trebala stati u obranu ljubavi jer je ljubav u današnjem svijetu ugrožena i prijete joj sa svih strana.Trebalo bi ponovno izmisliti ljubav (o čemu pjeva Rimbaud), izložiti je riziku i avanturi te je suprotstaviti sigurnosti i komforu. Tko ne krene od ljubavi, nikad neće saznati što je filozofija.

Treća čitalačka grupa sastala se u srijedu 29. rujna s početkom u 20h u dnevnom boravku kreativnog hub-a Prostor

Krovna tema kojom smo se bavili u rujnu bila je "nešto veće od nas", a umjesto jednog književnog djela, čitali smo i razgovarali o  ulomcima različitih djela i nekim kraćim formama.

campbell.jpg

Joseph Campbell, Junak s tisuću lica

  • Prolog / Monomit

  • II. dio: Kozmogonijski ciklus       :         - I. poglavlje: Emanacije

Izbor mjesečne literature nastao je u suradnji s mladom umjetnicom Elenom Štrok čija je izložba "Baby Universe" bila izložena u kreativnom hub-u Prostor.

"Rad simbolično nagovješta uravnoteženje suprotnosti, pomirbu arhetipova, razumijevanje i kalibraciju povremeno nužne svakom pojedincu. Vrativši se u “svoju kuću”, svatko će za sebe iz Plutonovih riječi izvući ono što može i želi. Uz dozu humora, Baby Universe postaje memento mori, s naglaskom na pozitivno, ne toliko opterećeno shvaćanje vlastite smrtnosti."

 

- Elena Štrok

borges.jpg
Cioran.jpg

Jorge Luis Borges, Aleph

  • kratka priča "Babilonska knjižnica"

Émil M. Cioran: O nedaći biti rođen

Druga čitalačka grupa sastala se u utorak 24. kolovoza s početkom u 20h u dnevnom boravku kreativnog hub-a Prostor

Razgovarali smo o romanu Me'med, crvena bandana i pahuljica autora Semezdina Mehmedinovića.

“Me’med, crvena bandana i pahuljica” roman je o zaboravu. I o strahu od zaboravljanja. Četiri godine nakon infarkta otac bi da prestane piti jedan lijek, jer se među neželjenim nuspojavama ponekad javljaju problemi sa sjećanjem. On osjeća strah od unutrašnjeg pustošenja. Pisac bez sjećanja je kao moreplovac bez mora. Emigrant bez sjećanja je poput čovjeka koji se izgubio i luta daleko od doma.

(Miljenko Jergović)

 

memed_136x204_2_izdanje_300dpi.jpg

Prva čitalačka grupa sastala se u ponedjeljak 26. srpnja s početkom u 20h u dnevnom boravku kreativnog hub-a Prostor

Razgovarali smo o romanu Monáda splitske autorice Sane Perić.

Knjigu možete besplatno preuzeti u pdf formatu na poveznici.

Promišljajući teme poput tjelesnosti, ženskosti, ljubavi, rada, odnosa i smisla života, autorica o njima piše kombinacijom iritantno sveznajuće pripovjedačice, koja joj omogućuje očuđujući učinak, iz ugla ženskog subjekta koji u prvom licu pruža naivnu interpretaciju conditione feminis, ne bez ludičke naglašenosti vlastite podvojene pozicije.

Roman, ujedno i svojevrsni nacrt disertacije o boli, svojim izgledom i opremom spoj je elegancije francuskih klasičnih izdanja i knjiga kojima nanosite bol dok ih otvarate.

 

Filozofski mamurluk koji ne čeka otrežnjenje već novi izlazak. (Ante Zlatko Stolica)

book_monada.png